Obec Mladý Smolivec

Rybí hody Budislavice 24.7.2021

Protože se předchozí dva ročníky Rybích hodů velmi zdařily a protože se neustále množily dotazy, zda se letos budou opět konat, měli organizátoři vcelku jasno

Čekali pouze, jestli kvůli Covidu nebudou zavřené restaurace. Opatření se zmírnila, restaurace se otevřely a tak se termín Rybích hodů naplánoval na 24.7.2021 od 17:00 hod. v Budislavicích v Hostinci u Křížů.
Přípravy ale musely začít daleko, daleko dříve. Už ve středu měli kluci napilno. Jak by také ne! Ono vykuchat 60 kaprů nějaký ten čas zabere. Další den se ryby museli naporcovat, naložit a navázat. V pátek už se vesele udilo. V udírně se topilo celý den, jen aby rybičky byly tak akorát vyuzené. Další čas zabrala příprava rybího tataráku, salátu, hranolek a ostatních pochoutek. V sobotu ráno se muselo připravit zázemí jak pro návštěvníky, tak pro hudbu, tak pro prodej rybích lahůdek, a v neposlední řadě i pro pomocný výčep v garáži. Stavěly se tedy stany, lavice a stoly. Připravovali se váhy, fritézy i grily. Pro lepší odbavení hostů, byla letos zavedena i dvě prodejní okénka – jedno v hasičárně a druhé v okně ze sálu.
Ačkoli byl začátek naplánován na 17:00 hod, začali první hosté přicházet už kolem 16:00 hodiny, možná i dříve. Na uvítanou pro ně bylo na stolech nachystáno malé občerstvení v podobě chuťovek nebo sladkého pokušení, které pro ně napekla místní děvčata. Pro malé hosty, kteří vidí rybičku raději živou než na talíři, si připravil Štěpán Cigánek u místního rybníčka malou zábavu, kdy si dětičky mohly osahat rybářský prut a nějakou tu rybičku ulovit. Ještě před pátou také dorazili heligonkáři z Plzně, kteří měli náladu u rybího hodování ještě více zpestřit lidovými písničkami.
S úderem 17:00 hodiny se otevřela prodejní okénka a hosté mohli uspokojit své chuťové pohárky. Prodával se rybí tatarák, kapří hranolky, uzený kapr, uzený pstruh, rybí polévka, rybí salát, grundle, kapří řízek a grilovaná makrela. Mnozí hosté nestihli vše ochutnat na místě, a tak si nechávali rybí výrobky zabalit s sebou domů. A pokud se našel někdo, kdo ryby nerad, mohl si dát grilovanou klobásku s chlebem a hořčicí.
Celé odpoledne uteklo velice rychle a dalo by se říct, že nezbylo vůbec nic! Dvě sta hostů přece něco sní a vypije! Kolem 22:00 hodiny zahrála kapela poslední sérii písniček a hosté se pomalu ale jistě začali rozcházet do svých domovů. A loučili se milými slovy jako: „Tak zase za rok!“, „Bylo nám potěšením!“ nebo „Moc nám tu chutnalo!“ Myslím si, že právě tohle je ta třešnička na dortu pro ty, kteří se na rybích hodech a jejich přípravě podíleli. To, že jsou lidé spokojení a chtějí se vracet, je přece ta největší pochvala. Zároveň ale musím podotknout, že nebýt mlsných jazýčků všech hostů, kteří do Budislavic dorazili, nebylo by pro koho Rybí hody organizovat. Tak tedy díky všem a zase někdy dobrou chuť si popřejem!

Autor článku: Monika Křížová
Autor fotografií: Monika Křížová