Obec Mladý Smolivec

Budifest 2023

– aneb, když se pivo vaří v malém

Poslední květnová sobota byla v Budislavicích ve znamení zlatavého moku.

Nápad uspořádat tuto akci vznikl během loňské burčákové slavnosti s názvem Budislavické bublání, která nás mimo jiné čeká i v roce letošním, během měsíce září. O termínu a čase budete včas informováni. Smyslem tohoto nápadu bylo rozšířit nabídku akcí pořádaných místními nadšenci v naší nejmenší části obce, která je již tak dost široká ( Budislavické bublání, Rybí slavnosti, Budislavická pouť či Muzicírování v Budislavickém kostele). Tehdy jsme si řekli, že bychom mohli udělat takové pivní slavnosti, kde budou zastoupeni vesměs domovarníci, či lokální mikropivovary. Začali jsme se prakticky ihned s touto myšlenkou zabývat a díky ní jsme opět poznali spoustu lidí ze světa piva a lidí, kteří mají s těmito akcemi bohaté zkušenosti. Cesta k realizaci této akce vůbec nebyla jednoduchá, ale nakonec se nám podařilo vymyslet poslední finální variantu, podle které se pojede.

Nastal pátek večer a začalo se s přípravami, které již máme z akcí předchozích nacvičeny. V sobotu ráno započala výstavba stanů a rozkládání stolů a lavic, děvčata se chopila přípravy pochutin, aby naši návštěvníci neměli hlad a byli spokojeni. Následně se začal zřizovat výčepní stan, do kterého byli umístěni domovarníci se svými produkty. V nabídce byl i domácí cider od místního výrobce, který sklidil u zúčastněných svůj podíl chvály. Nabízelo se jedenáct druhů piv z produkce domovarníků, pět druhů z minipivovarů a dva druhy z Plzeňského pivovaru, tedy jestli správně počítám je to osmnáct druhů různých piv. Návštěvníkům k poslechu hrála celé odpoledne až do večera Piňakoláda a lehce po 21 hodině ji vystřídal pan Šlehofer z Budislavic, který pouštěl reprodukovanou muziku a návštěvníkům hrál do samotného ukončení akce., Pivo se čepovalo do třetinkových sklenic, které děvčata v hasičárně velice rádi po ochutnání každého vzorku umyly. Jako další místo, které návštěvníci hojně navštěvovali, byl gastro koutek, ve kterém si mohli dát něco dobrého na zub v podobě uzeného a klobásek rovnou z udírny, nebo kuřecích plátků či grilovaných hernelínů. Čas celkem rychle utíkal, jednotlivé vzorky docházely a nakonec přišel závěr akce a pořadatelé si mohli konečně oddechnout.

Osobně hodnotím akci jako zdařilou, neboť si k nám do Budislavic kde trvale žije asi 60 lidí, našlo cestu přes dvě stovky lidí, kteří se dobře bavili, a to byl cíl celé této akce. Aby si návštěvníci sedli, popovídali si, potkali staré přátele nebo poznali nové lidi a vznikla nová přátelství. Všechno tohle se nejlépe vytváří a vzniká, když je co jíst a pít. Na kvalitu nabízených piv jsem se zeptal Jana Kešnera, provozovatele hostince Na Potravinách v Plzni, který se akce účastnil a ochutnal všechny nabízené vzorky. Nabídku hodnotil velmi pozitivně a dále zdůraznil, že zde nenašel vzorek, který by se nedal pít a samotnou organizaci akce chválil, což pro nás pořadatele je největší odměnou.

Závěrem bych chtěl poděkovat hostinci U Křížů za poskytnutí zázemí, Obci Mladý Smolivec za zapůjčení lavic a stanů, hudbě Piňakoláda a Pavlu Šlehoferovi za produkci. Dále pak zúčastněným domovarníkům, pořadatelům a hlavně návštěvníkům, kteří si na naše akce najdou cestu, protože bez nich by nemělo smysl cokoliv pořádat. Děkuji a těším se na setkání při nějaké další akci u nás v Budislavicích.

Autor článku: Jan Spour
Autor fotografií: Jan Spour